Aktivitetsguide: nyanlända

– stöd till och samverkan kring nyanländas delaktighet och integration i samhället.

BAKGRUND

Under hösten 2015 upplevde Sverige den svåraste flyktingsituationen i modern tid då 160 000 människor sökte sig hit på flykt från krig, tortyr och förföljelse. Under senare år har antalet flyktingar minskat, men de utgör fortfarande en stor och särskilt utsatt grupp i samhället som ställer stora krav på kommunernas flyktingmottagningar, skolor och samhället i stort. Många nyanlända har utsatts för långvariga och/eller upprepade tillfällen av fysiskt våld, sexuella övergrepp, separationstrauma (separation från familj och socialt sammanhang) samt trauma under asylprocessen. 

Det är viktigt för dessa människors välbefinnande att finna en trygghet och gemenskap i det nya samhälle de kommit till. Men på grund av t.ex. bristande kunskap i det svenska språket är det alldeles för lätt för nyanlända att hamna i utanförskap. Det finns mängder av meningsfulla aktiviteter i Stockholm som de nyanlända kan ta del av för att stärka sina kunskaper om språket och det svenska samhället som samtidigt motverkar utanförskap, och det är där Aktivitetsguiden kommer in i bilden – en verksamhet som hjälper nyanlända att ta sig ut och integreras i samhället genom att delta i olika aktiviteter.

Var med och bidra till ett bättre Sverige – för alla – genom att bli en del av vårt arbete för nyanländas delaktighet och integration i samhället, en viktig långsiktig uppgift för oss yrkesverksamma och samhället i stort.

SÅ KAN DU HJÄLPA TILL:

1. Engagera dig aktivt

Du kan aktivt stödja vårt arbete med nyanländas delaktighet och integration i samhället genom att:

1.1. Bli volontär – vi behöver alltid människor, och andra organisationer, som kan bidra med olika kunskaper och erfarenheter till vårt förändringsarbete – klicka här för att komma igång.

1.2. Bli välgörenhetsambassadör – få vänner och andra att hjälpa till genom att uppmärksamma arbetet med Aktivitetsguide: nyanlända via din blogg, Facebook och andra former av sociala medier.

2. Tipsa om aktiviteter

Känner du till en aktivitet inom områdena kultur, idrott, mötesplatser, utbildning samt natur och friluftslivs som nyanlända kan ta del av? Vänligen tipsa oss genom aktivitetsformuläret som du hittar genom att klicka här.

3. Ge en gåva eller starta en insamling

Är du inte än redo att aktivt engagera dig i vårt arbete med nyanlända? Så kan du ändå vara med och göra skillnad – både för de unga och vuxna som behöver hjälp att bygga sitt nya liv i Sverige och för samhället i stort.

3.1. Swisha valfritt belopp till 1234844163.

3.2. Ge en gåva via din internetbank direkt till vårt PlusGirokonto 87 32 16-6.

3.3. Ge en gåva med ditt bankkort via vår insamlingssida – klicka här för att komma till insamlingssidan.

3.4. Starta din egen insamling för välgörenhet – klicka här för att komma igång.

Ange ditt namn och din mejladress när du skänker så att vi kan hitta din gåva och säga tack.